14 Ιουνίου 2024
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Αποχωρεί ο Βαγγέλης Οικονόμου από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λαμίας

Με ανακοίνωση του ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και Κέντρων Υγείας λέει το δικό του αντίο χωρίς όμως, όπως διευκρυνίζει να σημαίνει αυτό ότι αποσύρεται απο τα συνδικαλιστικά όργανα του Γενικού Νοσοκομείο Λαμίας και τους αγώνες για την υγεία.
Η ανακοίνωση
“Σήμερα, τελευταία ημέρα της θητείας μου ως πρόεδρος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και Κέντρων Υγείας για την διετία 2021-23, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ στους συναδέλφους μου και σε όλους όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και στις υγειονομικές δομές του Ν. Φθιώτιδας.
Συμμετείχα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 2015 έως και σήμερα, που αφορούσαν τα συνδικαλιστικά όργανα πρώτου (Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων) και δευτέρου βαθμού ( Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν και Α.Δ.Ε.Δ.Υ). Είχα την τιμή και τη χαρά να εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου τα τελευταία 8 χρόνια από τη θέση του αντιπροέδρου (2015-2016) και του πρόεδρου (2017-2023) του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων.
Το γεγονός ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ήμουν μέσα στις πρώτες επιλογές των συναδέλφων μου, με γέμιζε ευθύνη να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους. Κυρίως όμως, αυτό που μου έδινε δύναμη να συνεχίσω, ήταν η καθημερινή επαφή μαζί τους και η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο χώρο δουλειάς τους.
Εκλέχτηκα στα προαναφερόμενα συνδικαλιστικά όργανα, σε δύσκολες εποχές για την καθημερινότητα όλων των εργαζομένων στην υγεία και για το συνδικαλιστικό κίνημα. Η οκτάχρονη διαδρομή μου σε αυτές τις θέσεις ευθύνης, κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων και της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης-της πανδημίας, αποτέλεσε για μένα ένα μεγάλο στοίχημα.
Ο αγώνας για καλύτερη δημόσια υγεία, για εφαρμογή του εργατικού δικαίου, για δικαιοσύνη, για αξιοκρατία και για δημοκρατική λειτουργία των θεσμικών και των συνδικαλιστικών οργάνων αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα όχι μόνο δική μου αλλά και όλων όσων συμπορεύτηκαν στην κοινή προσπάθεια. Αντιμετωπίσαμε με όλες μας τις δυνάμεις, με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια και πάντα με γνώμονα το κοινό καλό, τα προβλήματα που συναντήσαμε στο διάβα μας.
Φυσικά σε όλη αυτή την πορεία υπήρχαν και δύσκολες στιγμές, με συγκρούσεις (σε αμιγώς πολιτισμένα πλαίσια), διαφωνίες και προσπάθειες που δεν έφερναν πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κρίνω όμως ότι όλες αυτές οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες αποτέλεσαν κομμάτι της διεκδικητικής μας προσπάθειας και εν τέλει, αποδείχθηκαν στην πράξη, άκρως παραγωγικές.
Το Σωματείο Εργαζομένων, ένας από τους μεγαλύτερους συνδικαλιστικούς φορείς του Ν. Φθιώτιδας, όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να αναβαθμίσει την λειτουργία του (διαφάνεια, λογοδοσία, ενημέρωση, οργάνωση), να κερδίσει σε αξιοπιστία, να παρουσιάσει τις δράσεις του στην τοπική κοινωνία και να είναι πρωτοπόρο σε αγωνιστικότητα. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις, οι συναντήσεις με θεσμικούς φορείς, οι εξωραϊστικές δράσεις, οι κινητοποιήσεις και οι παρεμβάσεις, ήταν μερικές από τις ενέργειες του Σωματείου προκειμένου να αναδειχτούν τα προβλήματα των εργαζομένων.
Όλα αυτά τα χρόνια της ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ προσφοράς μου, σεβόμενος τις απόψεις και τις σκέψεις ΟΛΩΝ των συναδέλφων, προσπάθησα με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, να διασφαλίσω κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης. Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αναγνωρίζοντας τα κίνητρα και την προσπάθεια μου, με περιέβαλλε με την εμπιστοσύνη και την στήριξή της.
Η στήριξη αυτή βέβαια συνυπήρxε με την άσκηση κριτικής από την πλευρά των συναδέλφων για τυχόν λάθη ή παραλήψεις. Θεωρώ ότι η καλόπιστη κριτική, η οποία αποτελεί υγιές χαρακτηριστικό της δημοκρατικής λειτουργίας ενός ζωντανού οργανισμού, ουσιαστικά βελτίωσε την παρουσία του Σωματείου στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε, πιστεύω ότι η παρουσία οποιονδήποτε λαθών ή παραλήψεων υφίσταται μόνο όταν υπάρχει συνεχής δραστηριότητα των μελών ενός οργανισμού.
Όλες οι παραπάνω απόψεις και αναφορές σχετίζονται με την απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος στην φετινή εκλογική διαδικασία (διετία 2023-25) για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και Κέντρων Υγείας και των αντιπροσώπων Νομαρχιακού τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Η απόφασή μου αυτή δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, την αποχώρησή μου από τα συνδικαλιστικά δρώμενα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των πρωτοβάθμιων υγειονομικών δομών του νομού Φθιώτιδας αλλά αφορά αποκλειστικά την μη συμμετοχή μου στα συγκεκριμένα όργανα (Δ.Σ Σωματείου και αντιπροσωπεία Νομαρχιακού τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ ) για την διετία 2023-25.
Ως ενεργός πολίτης και εργαζόμενος,
• θα συνεχίσω να είμαι παρών σε οποιεσδήποτε δράσεις βελτιώνουν την καθημερινότητά μας και να διεκδικώ ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.
• θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και παροχές φροντίδας υγείας στους πολίτες.
• θα συνεχίσω να πιστεύω σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και σε ένα συνδικαλιστικό υγειονομικό κίνημα που διεκδικεί: ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εργαζομένων με διάφορες σχέσεις εργασίας, αύξηση των αποδοχών, και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
• θα συνεχίσω να προσφέρω την βοήθειά μου σε οποιονδήποτε συνάδελφο και φίλο, όπως έκανα μέχρι τώρα.
Ο αγώνας για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Σωματείου και την ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων αποτελεί ζήτημα συλλογικής προσπάθειας. Είναι απαραίτητο το Σωματείο να συνεχίσει, μακριά από κομματικά στεγανά και μικροπολιτικά συμφέροντα, να αποτελεί κοινή υπόθεση όλων των εργαζομένων.
Εύχομαι καλή επιτυχία στα μέλη του νέου Δ.Σ που θα προκύψουν από τις εκλογές της 15ης Ιουνίου. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο τους. Θα είμαι δίπλα τους, αρωγός και συμπαραστάτης, όποτε και αν μου ζητηθεί.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία, τη παρουσία και τη στάση τους, όλα τα μέλη του Δ.Σ του Σωματείου και τους συναδέλφους που συμπορευόμαστε στην Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν και στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ, από το 2015 μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους, τους συνεργάτες, καθώς και όλους τους συναδέλφους που με εμπιστεύτηκαν και συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια που συγκροτήθηκαν, όλα αυτά τα χρόνια, για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.
Ευχαριστώ όλους αυτούς που συνέβαλλαν στο να προβληθούν (πχ τοπικά ΜΜΕ) και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να αναζητηθούν λύσεις.
Αλλά πάνω απ΄όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς, τους συναδέλφους μου, και όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί, που στηρίξατε, μέχρι τώρα, αυτή την προσπάθεια.
Όλα αυτά τα χρόνια αναπτύχθηκε μεταξύ μας, μια πολύτιμη συναδελφική σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης που είναι τελικά το μεγάλο «κέρδος» από αυτή τη διαδρομή.
Εν τέλει αυτό το κείμενο δεν αποτελεί μια δήλωση αποχώρησης αλλά μια δέσμευση συνέχισης των αγώνων.
«Εις το επανιδείν» λοιπόν….
Οικονόμου Ευάγγελος
τ. Πρόεδρος
Σωματείου Εργαζομένων
Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας
Και Κέντρων Υγείας”
Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο