LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Απόψε στις Θερμοπύλες ΙΚΈΤΙΔΕΣ του Αισχύλου

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας των Θερμοπυλίων 2024  ξεκίνησε σήμερα, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 π.μ. με ξενάγηση, στα ελληνικά και στα αγγλικά, δημοσιογραφικών αποστολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αξιοθέατα του Δήμου Λαμιέων.

         «Ικέτιδες» του Αισχύλου

          Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, τα Θερμοπύλια 2024 φιλοξενούν το βράδυ του Σαββάτου στις 9:00 μ.μ. την εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες» με τη σκηνοθετική υπογραφή της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννας Κάλμπαρη.

          Ένα ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό έργο στο κέντρο του σύγχρονου προβληματισμού για την έννοια του ασύλου σε μια δημοκρατική κοινωνία – ιδιαίτερα όταν στη θέση του διωκόμενου βρίσκονται οι γυναίκες.

        Μια παράσταση, με υπότιτλους στα Αγγλικά, για τις βαθιές ρίζες της πατριαρχίας και τον τρόπο με τον οποίο καθόρισαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα.

          Οι Ικέτιδες είναι το πρώτο και το μοναδικό έργο που έχει διασωθεί από την τετραλογία του Αισχύλου «Δαναΐδες». Πρωταγωνιστής είναι ο Χορός των πενήντα Δαναΐδων, που μαζί με τον πατέρα τους Δαναό ζητούν άσυλο στο Άργος – τον τόπο που κάποτε εγκατέλειψε κυνηγημένη από τον «οίστρο» η πρόγονός τους Ιώ – προκειμένου να ξεφύγουν από τους εξαδέλφους τους, τους πενήντα γιους του Αιγύπτου, που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία.

Ο μύθος θέτει το ζήτημα της ταυτότητας και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, εξιστορώντας παράλληλα το χρονικό της μετανάστευσης και της επικράτησης του ελληνικού φύλου στη χώρα των Πελασγών, των λεγόμενων «Προελλήνων».

          Οι Ικέτιδες μιλούν για τις ανάγκες που οδηγούν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τη γη τους, την άγρια μοίρα του πρόσφυγα, την αξία της δικαιοσύνης, τις αρχές της δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα όμως μιλούν για τον αγώνα της Γυναίκας ενάντια στον Άνδρα που με τη βία ζητά να της επιβληθεί.

          Επιθυμώντας να επανασυστήσει στο κοινό τον εν πολλοίς άγνωστο μύθο των Δαναΐδων αλλά και το συναρπαστικό κείμενο του Αισχύλου, η παράσταση έρχεται να μιλήσει για την ενηλικίωση και τη λαχτάρα κάθε ανθρώπου για ελευθερία και δικαιοσύνη, θίγοντας μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η προσφυγιά και η έμφυλη βία, που απασχολούν το ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό αυτό έργο.

          Η παράσταση ενώνει λυτρωτικά τις φωνές των αρχαίων ηρωίδων με εκείνες των σημερινών, φέρνοντας ένα Χορό δεκαεπτά Δαναΐδων από την χορωδία Chóres, την Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και την χορευτική – ακροβατική ομάδα «Κι όμως κινείται».

          Η Λένα Παπαληγούρα και Λουκία Μιχαλοπούλου μαζί με τους Γιάννη Τσορτέκη και Άκη Σακελλαρίου, συνθέτουν το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό σύνολο μιας παράστασης που σηματοδοτείται από την επιστροφή της κορυφαίας Ελληνίδας τραγωδού Λυδίας Κονιόρδου.

Συντελεστές

Μετάφραση Ιωάννης Γρυπάρης

Επεξεργασία κειμένου και δραματουργίας – Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη

Μουσική σύνθεση: Χαράλαμπος Γωγιός

Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Μαριλένα Μόσχου

Μουσική διδασκαλία: Ειρήνη Πατσέα, Σιμέλα Εμμανουηλίδου

Σχεδιασμός ήχων παράστασης: Θέμης Παντελόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Κυριακή Φόρτη

Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Κυρτάτου

Βοηθός φωτίστριας: Ιφιγένεια Γιαννιού

Στους ρόλους πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):

Λυδία Κονιόρδου (Πελασγός)

Λουκία Μιχαλοπούλου (Αμυμώνη)

Λένα Παπαληγούρα (Υπερμνήστρα)

Άκης Σακελλαρίου (Δαναός)

Γιάννης Τσορτέκης (Αιγύπτιος Κήρυκας)

Κορυφαία χορεύτρια Χριστίνα Σουγιουλτζή

Κορυφαίες CHÓRES (αλφαβητικά) Ελένη Βασιλάκη, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Γιώτα Δημητρακοπούλου, Φανή Λύκου, Ιόνυ Μοσχοβάκου, Δάφνη Παγουλάτου, Ελένη Πούλιου, Ελίνα Σταμοπούλου, Δανάη Στεργίου, Νικολάια Τριανταφύλλου

Κορυφαίες Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης (αλφαβητικά) Νεφέλη Δοδοπούλου, Μυρτώ Καπώλη, Ρένια Κρητικού, Άννα Μωρόγιαννη

Συμπαραγωγή  Θέατρο του Νέου Κόσμου – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

          Περιοδική έκθεση «Τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων»

          Παράλληλα, στο χώρο του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών θα λειτουργεί καθημερινά έως τις 15 Σεπτεμβρίου, από τις 9:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ., η περιοδική έκθεση «Τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων», υπό την επίβλεψη του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά. Η ξενάγηση των επισκεπτών διάρκειας 45 λεπτών θα γίνεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά

          Ο Δήμος Λαμιέων έχει μεριμνήσει ώστε λεωφορεία του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας να πραγματοποιήσουν δωρεάν δρομολόγια, προς και από τις Θερμοπύλες, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Πάρκου στις 19:00, ενώ η προσέλευση των θεατών θα γίνει τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από την έναρξη των εκδηλώσεων.

          Η συμμετοχή όλων μας στη φετινή διοργάνωση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο  ώστε ενωμένοι να πετύχουμε τον στόχο μας: τα Θερμοπύλια  να αποτελέσουν ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός!

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΩΝ 2024

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο