13 Ιουλίου 2024
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Καμπανάκι ειδικών για το «κοξάκι»: Βρίσκεται σε έξαρση

«Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ακόμη και νερό» τονίζει η κ. Παγώνη.

Την προσοχή των γονιών για τον ιό «κοξάκι», εφιστά η Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως «οι επιπλοκές είναι σπανιότητες αλλά και πολύ σημαντικές».

«Είναι μια περίοδος που είναι σε έξαρση η “κοξάκι” σε πολλές πόλεις» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας όμως ότι «ο ιός κοξάκι κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι σε έξαρση».

Όπως ανέφερε «σε ποσοστό 50% τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά. Στο υπόλοιπο 50% εμφανίζουν από απλά συμπτώματα πυρετός και πονόλαιμος, εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα. Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονε΄ςι θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ακόμη και νερό».

Όπως είπε «οι επιπλοκές είναι σπανιότατες αλλά πολύ σημαντικές. Είναι δύσκολα. Είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα».

Συστάσεις για εμβολιασμό

Για το εμβόλιο της γρίπης συνέστησε να γίνει άμεσα γιατί ξεκινά η περίοδος έξαρσης και για τη δημιουργία αντισωμάτων απαιτούνται 15 ημέρες. «Οι άνω των 65 ετών που δεν θέλουν να κάνουν το ενισχυμένο εμβόλιο της γρίπης ας κάνουν τουλάχιστον το απλό» συνέστησε η κα Παγώνη.

Για το εμβόλιο κατά της Covid-19 σημείωσε, σύμφωνα με την ertnews, πως το επικαιροποιημένο «πιάνει όλα τα στελέχη» και επισήμανε πως «είναι αρκετοί που έχουν νοσήσει με Covid. Κάθε οικογένεια έχει και περιστατικό. Απλώς τους δίνουμε οδηγίες από το τηλέφωνο και τους έχουν σώσει τα αντιικά φάρμακα. Έχουμε νοσηλείες στις απλές κλίνες, μικρή αύξηση στους διασωληνωμένους, αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση»

Επιπλέον η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «είμαστε από τις πρώτες χώρες στη χρήση αντιβιοτικών. Από τη μεγάλη χρήση τα συνηθίζεις. Όταν σου συμβεί κάποια σοβαρή λοίμωξη που πρέπει να πάρεις αντιβιοτικά δεν αντιδρά ο οργανισμός και παρουσιάζεις επιπλοκές».

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο