LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Λαμία: Προβλήματα με αγωγούς ομβρύων μετά τον Daniel / Π. Παπαϊωάννου: «Πρέπει να ενημερώσουμε για την κατάσταση και για τις μελλοντικές μας δράσεις»

Μια δύσκολη κατάσταση παρουσίασε ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου σχετικά με το δίκτυο των αγωγών της πόλης.

Συγκεκριμένα και σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Λαμίας, με τον πιο εμφανή τρόπο παρουσάστηκαν εικόνες που δείχνουν τα φρεάτια του Δήμου αρκετά… μπουκωμένα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην αρχή της παρουσίασης, ο κ. Παπαϊωάννου -που είναι και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ- μαζί με τον Διευθυντής της ΔΕΥΑΛ Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και τον αντιδήμαρχο -και αντιπρόεδρο του ΔΣ- Γιώργο Ποντίκα αναφέρθηκαν σε μια σειρά από δράσεις του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ για τα άμεσα μέτρα αντιπλυμμηρικής προστασίας που έχουν δρομολογηθεί μετά την κακοκαιρία Daniel.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι για να προστατεύσουμε περιουσίες και ανθρώπινες ζωές σε μια εποχή που οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ζήτησα να γίνει καταγραφή της κατάστασης των κυρίων αγωγών ομβρύων. Διαπιστώσαμε φράξεις από φερτά υλικά και θέλουμε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις.»

Έτσι πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση από ειδικευμένο σπηλαιολόγο πολιτικό μηχανικό στο εσωτερικό των κατά προτεραιότητα πιο κρίσιμων αγωγών:
 Του όμβριου αγωγού του Αραπορέματος
 Του παλαιού παντορροϊκού Τούρκικου αγωγού,
 Του αγωγού όμβριων της οδού Καραϊσκάκη στη Μεγάλη Βρύση όπου καταλήγει το υδατόρεμα της ανάντη του οικισμού λεκάνης απορροής.

Επίσης με χρήση ρομποτικής κάμερας έγιναν έλεγχοι στους αγωγούς:
 Της οδού Σανατορίου περιοχής Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας
 Τμήματος της οδού Σπετσών και Χίου

«11.000.000€ μας έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σταικούρας συν 4.000.000€ από την ΔΕΥΑΛ. Αυτά τα χρήματα έχουμε στη διάθεσή μας,  αλλά θεωρώ πως για να λύσουμε πλήρως το ζήτημα χρειάζονται τουλαχιστον άλλα 10.000.000€. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι όπως φαίνεται στις εικόνες. Δεν υπάρχει τρόπος τώρα να μπούμε μέσα και να παρέμβουμε. Μια παρόμοια κακοκαιρία τύπου Daniel, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα,» τονίζει ο κ. Παπαιωάννου.

«Ο αγωγός δουλεύει, αλλά σε ένα μικρό ποσοστό των δυνατοτήτων του,» συμπληρώνει ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

«Είναι πολύ μεγάλη η κουβέντα αν την ανοίξουμε γιατί ήρθαν τα φερτά υλικά. Από παλιές κακοτεχνίες δρόμων και υποδομών, από παλιά ανενεργά λατομία. Άλλα έρχονται από την δεξιά πλευρά, άλλα από την αριστερή. Είναι κάτι που ίσως δεν μπορούσαν να τα προβλέψουν τότε,» σχολιάζει ο Δήμαρχος Λαμιέων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για ένα άλλο σημείο της πόλης, προς το Νοσοκομείο Λαμίας και συγκεκριμένα μπροστά στο σταθμό της ΔΕΗ, που όποτε βρέχει δημιουργείται… λίμνη, ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Λαμίας αναφέρθηκε πως μετά την κακοκαιρία Elias έγινε καθαρισμός του υδατορέματος από την πίσω μεριά του υποσταθμού. Σήμερα το συγκεκριμένο υδατόραμα είναι ελεύθερο να παραλάβει τα νερά. Βέβαια, ήδη καταγράψαμε και προχωράμε με δική μας εργολαβία την κατασκευή τμήματος αγωγού από την οδό του Σανατορίου για να τα περάσουμε από την άλλη πλευρά, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τους κινδύνους για τον υποσταθμό.»

Σε εκείνο το σημείο ο Δήμαρχος Λαμιέων εξήγησε πως «όλη αυτή η περιοχή για να γίνει η δουλειά πρέπει να… σηκωθεί. Προφανώς και κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, γιατί οκ, τον δρόμο το σηκώνεις. Τα σπίτια όμως; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε πρακτικά είναι να κάνουμε παρεμβάσεις που θα οδηγούν τα νερά σε άλλες κατευθύνσεις. Πολύ απλά, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος όσα λέμε, χωρίς τεχνικούς όρους. Δυστυχώς η κακοκαιρία Daniel έχει φήσει για τα καλά το αποτύπωμά του και στην περιοχή μας και το θέμα είναι να προλάβουμε τον επόμενο… Daniel. Χρειάζεται πολύ δουλειά, ειδικά στη Μεγάλη Βρύση. Το αγωγό στη Μεγάλη βρύση θα τον καθαρίσουμε, είναι δέσμευσή μου,» κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Λαμιέων:

Κύριοικαλημέρα σας

Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσω τις δράσεις και τα πρώτα άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουμε δρομολογήσει μετά το πέρασμα της καταστροφικής καταιγίδας Daniel.

Όπως σας είναι γνωστό έχω ιδία αντίληψη για το τι έγινε κατά το χρόνο εξέλιξης της  καταιγίδας Daniel, αφού  βρέθηκα ο ίδιος στα περισσότερα σημεία του Δήμου μας όπου υπήρξαν πολλές και μεγάλες  ζημίες και πληγέντες από την καταιγίδα.

Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο τηνμείωση των συνεπειών σε μια νέα επόμενη καταστροφική καταιγίδα στο μέλλον γιατί όπως όλοι είδαμε  οι καταιγίδες αυτές  μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές , κατοικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ακόμα και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές  και δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά έρχονται όλο και ποιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μουστη ΔΕΥΑΛ ζήτησα να δρομολογηθεί το πρώτο άμεσο μέτρο της επιθεώρησης και ελέγχου της κατάστασης των κύριων αγωγών όμβριων και παντορροϊκών υδάτων με σκοπό τη διαπίστωση τυχόν ζημιών η εμφράξεων από φερτά υλικά (μπάζα) και την αντιμετώπιση  τους.

Έτσι πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση από ειδικευμένο σπηλαιολόγο πολιτικό μηχανικό στο εσωτερικό των κατά προτεραιότητα πιο κρίσιμων αγωγών

 • Του όμβριου αγωγού του Αραπορέματος
 • Του παλαιού παντορροϊκούΤούρκικου αγωγού,
 • Του αγωγού όμβριων της οδού Καραϊσκάκη στη ΜεγάληΒρύσηόπου καταλήγει το υδατόρεμα της ανάντη του οικισμού λεκάνης απορροής.

Και έτσι γνωρίζουμε σήμερα την κατάσταση των αγωγών και έχουμε στα χέρια μας φωτογραφική και βιντεοσκοπική τεκμηρίωση.

Επίσης με χρήση ρομποτικής κάμερας έγιναν έλεγχοι στους αγωγούς

 • Της οδού Σανατορίουπεριοχής Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας
 • Τμήματος της οδού Σπετσών και Χίου

Όπως θα δούμε και από το φωτογραφικό υλικό τα αποτελέσματα των αυτοψιών έχουν ως εξής:

 1. Αγωγός Αραπορέματος

Ο συγκεκριμένος αγωγός που διοχετεύει ταόμβρια νερά του Αραπορέματος (περιοχή ανατολικά του Προφήτη Ηλίας), βρέθηκε καθαρός σε όλο το μήκος τουπερίπου 1.800 μέτρα.

Ο αγωγός αυτός είναι ιδιαίτερα κρίσιμος διότι είναι  η μοναδικής δίοδος διοχέτευσης του Αραπορέματος.

Παρότι που προς στιγμή είναι καθαρός, εντούτοις απαιτούνται παρεμβάσεις συγκράτησης τυχόν φερτών υλικών ανάντη του αγωγού προκειμένου να αυξήσουμε το επίπεδο ασφαλούς λειτουργίας του.

     2.“Τούρκικος” υπόγειος αποχετευτικός αγωγός της Λαμίας

Όπως είναι γνωστό ο Τούρκικος αγωγός διατρέχει την πόλη της Λαμίας από το γήπεδο έως τις σιδηροδρομικές γραμμές,  και έχει  συνολικό του μήκος είναι περίπου 2km.

H λειτουργία του είναι πολύ περιορισμένη, καθότι αποχετεύει ένα πολύ μικρό τμήμα των όμβριων και των ακαθάρτων.

Κατόπιν της επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση χωρίς ιδιαίτερες φθορές .

 1. Κύριος αγωγός ομβρίων οδού Καραϊσκάκη στην περιοχή Μεγάλης Βρύσης

Ο συγκεκριμένος αγωγός  έχει μήκος περίπου 800 m και διοχετεύει τα όμβρια νερά  της ευρύτερης περιοχής και τωνυδατορεμάτων πίσω από τον οικισμό της Μεγάλης Βρύσης.

Κατόπιν της αυτοψίας ο αγωγός βρέθηκε φραγμένος σε συνολικό μήκος 350 m από φερτά αδρανή υλικά ακόμα και ογκώδη τεμάχια βράχων, τα οποία καλύπτουν την μισή διατομή στο μήκος αυτό.

Αυτά τα υλικάπροήλθαν από την μεγάλη στερεοπαροχή που δημιούργησαν τα ορμητικά όμβρια νερά της ευρύτερης περιοχής και υδατορεμάτων που κατέληξαν στη είσοδο του τεχνικού και  του  οικισμό από την οδό Καποδιστρίου.

Η ΔΕΥΑΛ έχει καταγράψει όλη αυτή την κατάσταση με τη χρήση drone.

Ως άμεσα μέτρα αντιμετώπισης θα ληφθούν τα κάτωθι :

 • Άμεσος καθαρισμός του αγωγού από τα φερτά υλικά
 • Μέτρα πρόληψης που αφορούν έργα ανάντι του οχετού (όπως κατασκευή αναβαθμών και μεγάλης λεκάνης ηρεμίας με διάταξη συγκράτησης φερτών, επένδυση του εγγύς τμήματος του ρέματος με συρματοκιβώτια κλπ), προκειμένου να προστατευθεί έναντι μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση μετά την εμπειρία της καταιγίδας Daniel και τα νέα δεδομένα  απαιτείται άμεση μελέτη και νέο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τα ανάντη υδατορέματα της ευρύτερης περιοχής της Μεγάλης Βρύσης.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΛ έχει ήδη εκτελέσει στην Μεγάλη Βρύση και στην ανάντι περιοχή, εργασίες και δαπανήσει 70.000,00€.

 1. Αγωγός Σανατόριο περιοχής ΓΝ Λαμίας

Ο συγκεκριμένος αγωγός διέρχεται μέσα από το γήπεδο του νοσοκομείου και διοχετεύει τα όμβρια νερά του οδικού δικτύου Λαμίας Δομοκού και του υδατορέματος στο ύψος του ΓΝ Λαμίας .

Βρέθηκε καθαρός στο τμήμα της οδού Σανατορίου από το τεχνικό εισόδου μέχρι την διασταύρωση οδών Ηροφίλου και Αγίας Παρασκευής.

 1. Τμήματα Αγωγών οδού Σπετσών και Χίου

Οι συγκεκριμένοι αγωγοί διοχετεύουν τα όμβρια νερά του νέου Περιφερειακού δρόμου και υδατορεμάτων που καταλήγουν σε αυτόν.

Οι αγωγοί βρέθηκαν φραγμένοι κατά 50% στα πρώτα 50 μέτρα και θα συνεχισθεί ο καθαρισμός τους.

 

Έχοντας διαπιστώσει όλα αυτά τα προβλήματα  και δεδομένης της εμπλοκής κατά αρμοδιότητα τόσο της Περιφέρειας που έχει την ευθύνη αστυνόμευσης και καθαρισμού των υδατορεμάτων εντός και εκτός των οικισμών αλλά και των αρμόδιων υπουργείων,την προηγούμενη εβδομάδα  πραγματοποιήσαμε  συνάντηση εργασίας στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σανίδα και υπηρεσιακούς παράγοντες  της ΔΕΥΑΛ και Περιφέρειας, για την  δρομολόγηση των απαιτούμενωνάμεσων έργων και εργασιώνκαι συμφωνήσαμε να επαναληφτεί η συνάντηση με επιπλέονστοιχεία προκειμένου να αναληφθούν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και εργασίες.

Παράλληλα,λόγω της σημαντικήςαπαιτουμένηςδαπάνης για την υλοποίηση των έργωναυτώνέχουμεζητήσειήδηαπό τα αρμόδιαυπουργεία την χρηματοδότηση τους κατάπροτεραιότητα., και έχουμε ήδη την συνδρομή του υπουργού ΥΠΟΜΕ κ. Σταϊκούρα για την χρηματοδότηση μιας σειράς έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Επίσης:

Η ΔΕΥΑΛ έχει έτοιμη μελέτη Π/Υ 150.000,00 € για την άμεση δημοπράτηση και  εκτέλεση με ίδιους πόρους έργων βελτίωσης απορροής όμβριων υδάτων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τέλος σας ενημερώνω ότι ήδη ξεκίνησαν τα σημαντικά για τους κατοίκους και το περιβάλλον έργα Κατασκευής  Δικτύων Αποχέτευσης Οικισμών Λεκάνης Σπερχειού με τα οποία προβλέπεται η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς

Αγριλιάς,

Λυγαριάς,

Ηράκλειας,

Ν. Κρίκελου,

Κόμματος,

Μοσχοχωρίου,

Βαρδατών,

Α. Δαμάστας,

Κ. Δαμάστας,

Χαλβατζέϊκων,

Γοργοποτάμου,

Αλεπόσπιτων,

Ζακέϊκων.

Κομποτάδων,

Μεξιατών,

Κωσταλέξη,

Υπάτης,

Αργυροχωρίου,

Αμουρίου.

 

Τα έργα αυτά και άλλα θα επισκεφτούμε μαζί τις επόμενες ήμερες.

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο

ΑΕΚ – ΛΑΜΙΑ Live FM-1 96,2

By Lamia FM-1 Team / 19 Μαΐου 2024 / 0 Comments