16 Οκτωβρίου 2024
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Μυστήριο 4.000 ετών: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ελληνικό ναό του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε χώρα που δεν περίμεναν

Η ανακάλυψη ενός ελληνικού ναού του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ιράκ λύνει ένα μυστήριο 4.000 ετών.

Οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει ελληνικές επιγραφές στον αρχαίο σουμεριακό ναό του Girsu, στη σημερινή πόλη Tello, αλλά δεν ήταν σίγουροι για το νόημά τους. Τώρα, πιστεύουν ότι ο ναός ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος λατρευόταν ως «θεός» από τους υποτελείς του στην περιοχή.

Η ανακάλυψη ενός ασημένιου νομίσματος του Αλεξάνδρου που κόπηκε το 330 π.Χ. υποδηλώνει ότι ο Έλληνας βασιλιάς επισκέφθηκε τον ναό μετά την ήττα των Περσών. Αυτό θα καθιστούσε την ίδρυση του ναού μια από τις τελευταίες πράξεις του Μέγα Αλέξανδρου, λίγο πριν από τον θάνατό του σε ηλικία 32 ετών.

Οι ανασκαφές και η μυστηριώδης επιγραφή

Η πόλη του Girsu πιστεύεται ότι κατοικείται από το 5.000 π.Χ., αποτελώντας ιερή πόλη για τους Σουμέριους και την πνευματική κατοικία του θεού πολεμιστή τους, Ningirsu.

Από την έναρξη των ανασκαφών τον 19ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι είχαν ενδείξεις ότι μπορεί να είχε χτιστεί ένα ελληνικό οικοδόμημα στην περιοχή, αλλά η μόνη απόδειξη ήταν μια μυστηριώδης επιγραφή.

Τόσο στα ελληνικά όσο και στα αραμαϊκά η επιγραφή έγραφε: “Adad-nadin-aḫḫe”, που σημαίνει “δότης των δύο αδελφών”.

Όμως οι ερευνητές προβληματίζονταν καθώς ο ναός αυτός φέρεται να είχε εγκαταλειφθεί το 1.750 π.Χ., δηλαδή πάνω από 1.000 χρόνια πριν γεννηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου, Dr Sebastien Rey πιστεύει τώρα ότι οι Έλληνες είχαν ιδρύσει τον δικό τους ναό στην αρχαία τοποθεσία, ενδεχομένως για να δηλώσουν τη θεότητα του Αλεξάνδρου.

«Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Οι ανακαλύψεις μας τοποθετούν τον μεταγενέστερο ναό στη διάρκεια της ζωής του Αλεξάνδρου», δήλωσε ο Dr Sebastien Rey. «Βρήκαμε προσφορές, το είδος των προσφορών που θα δίνονταν έπειτα από μια μάχη, μορφές στρατιωτών και ιππέων. Υπάρχει μια πιθανότητα, που ποτέ δεν θα μάθουμε με βεβαιότητα, ότι μπορεί να είχε έρθει εδώ, όταν επέστρεψε στη Βαβυλώνα, λίγο πριν πεθάνει» πρόσθεσε ο Dr. Rey, μιλώντας στην Telegraph.

Η ανακάλυψη του ασημένιου νομίσματος δίπλα σε έναν βωμό με προσφορές που συνήθως βρίσκονται σε ελληνικούς ναούς υποδηλώνει ότι ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως τόπος λατρείας από τις δυνάμεις του Αλεξάνδρου.

Οι προσφορές περιλάμβαναν ιππείς από τερακότα, που μοιάζουν πολύ με το “Συνοδικό Ιππικό” που αποτελούσε την «προσωπική φρουρά» του Έλληνα βασιλιά και κατακτητή. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι όποιος έκανε τις προσφορές ήταν πολύ κοντά στον Αλέξανδρο, ή ότι αυτές έγιναν πιθανόν από τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο.

Το νόημα της κρυπτικής ελληνικής επιγραφής

Τα ευρήματα ρίχνουν επίσης φως στο νόημα της κρυπτικής ελληνικής επιγραφής που βρέθηκε στον χώρο και αναφέρεται στον «δότη των δύο αδελφών».

Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τεράστιο προσωπικό ενδιαφέρον για τον Ηρακλή και είχε ανακηρύξει τον εαυτό του ως τον «Υιό του Δία» όταν βρισκόταν στην Αίγυπτο, καθιστώντας τον έτσι τον αδελφό του μυθικού ήρωα.

Ο Έλληνας βασιλιάς και κατακτητής μπορεί να ρώτησε τους Σουμέριους, ποιος έμοιαζε περισσότερο με τον Ηρακλή στον δικό τους πολιτισμό τους και αυτοί ίσως τον οδήγησαν στον ναό του θεού πολεμιστή τους, Ningirsu.

Ο Dr. Rey πιστεύει ότι ο αρχαίος ναός ήταν αφιερωμένος στον Δία και τους δύο αδελφούς, μια συνδυασμένη μορφή του Ηρακλή και του Ningirsu, και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Αυτός ο χώρος τιμά τον Δία και δύο θεϊκούς γιους. Οι γιοι είναι ο Ηρακλής και ο Αλέξανδρος. Αυτό υποδηλώνουν αυτά τα ευρήματα», τονίζει.

Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία, οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν βαθιά κατανόηση της ιστορίας τους και μια μακρά πολιτισμική μνήμη, καθώς γνώριζαν την ακριβή τοποθεσία του ναού του Ningirsu, ενώ αυτός ήταν εγκαταλελειμμένος για πάνω από μία χιλιετία.

Ένα απίστευτο ταξίδι στον χρόνο

Η πόλη της Girsu ήταν μέρος της Σουμερίας, ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου που έχτισε τις πρώτες πόλεις και δημιούργησε τους πρώτους κώδικες νόμων. Ενώ η τοποθεσία της πόλης έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από τις συγκρούσεις του 20ού αιώνα και τις καταστροφικές ανασκαφές των Γάλλων αρχαιολόγων τον 19ο αιώνα, η τεχνολογία τηλεπισκόπησης έδειξε ένα μεγαλύτερο, κρυμμένο συγκρότημα.

Το φθινόπωρο του 2022, μια ομάδα ερευνητών βρήκε τείχη και διοικητικά αρχεία ενός τεράστιου παλατιού και το ιερό όπου αργότερα κατασκευάστηκε ο ελληνικός ναός. Η ομάδα που εργάζεται στον χώρο πιστεύει ότι ο ναός χρησιμοποιήθηκε αρχικά για γιορτές, θυσίες ζώων και άλλες πομπές αφιερωμένες στον Ningirsu.

Κατά τη στιγμή της ανακάλυψης, ο Dr. Rey είπε ότι άλλοι επιστήμονες τον κατηγόρησαν ότι «τη βγάζει από το μυαλό του» και «πετάει χρήματα« καθώς πίστευαν ότι ο χώρος είχε ήδη ανασκαφτεί πλήρως.

Ωστόσο, η ανακάλυψη οδήγησε τελικά σε μια κοινή πρωτοβουλία για τη σωτηρία απειλούμενων αρχαιολογικών χώρων με επικεφαλής το Βρετανικό Μουσείο, το Getty και την Κρατική Υπηρεσία Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (SBAH) του Ιράκ.

Ποιος ήταν ο μέγας Αλέξανδρος

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας. Διαδέχθηκε τον πατέρα του, Φίλιππο Β’, στο θρόνο το 336 π.Χ. και, σε ηλικία μόλις 20 ετών, ξεκίνησε μια σειρά εκστρατειών που τον οδήγησαν να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της γνωστής τότε οικουμένης.

Οι εκστρατείες του Αλέξανδρου ξεκίνησαν από την Ελλάδα και κατέληξαν στην Ινδία. Σε διάστημα 13 ετών, ο Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες, τους Μήδους, τους Βακτρίες, τους Σογδιανούς, τους Ινδούς και πολλούς άλλους λαούς. Δημιούργησε ένα τεράστιο αυτοκρατορικό κράτος που εκτεινόταν από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία, και επηρέασε βαθιά τον πολιτισμό και την ιστορία των χωρών που πέρασε.

Ο Αλέξανδρος ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης και στρατηγός. Ήταν επίσης ένας ανοιχτόμυαλος και φιλελεύθερος άνθρωπος, που αγκάλιασε τους πολιτισμούς των λαών που κατέκτησε. Η προσωπικότητά του και τα επιτεύγματά του τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες στην ιστορία.

Μέγας Αλέξανδρος Δαρείος
Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τον Δαρείο στη μάχη της Ισσού. Ψηφιδωτό από την Πομπηία, αντίγραφο ελληνικού πρωτοτύπου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης

Μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου:

  • Η κατάκτηση της Περσίας, του μεγαλύτερου κράτους της εποχής του.
  • Η επέκταση του ελληνικού πολιτισμού σε όλη την Ασία.
  • Η ενθάρρυνση της επικοινωνίας και του εμπορίου μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών.
  • Η προώθηση της ισότητας και της ανεκτικότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. σε ηλικία μόλις 32 ετών. Η κληρονομιά του είναι τεράστια και συνεχίζει να εμπνέει και να γοητεύει τους ανθρώπους μέχρι σήμερα.

 

enikos.gr

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο