24 Μαΐου 2024
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Πασχαλιά. Ο υπέροχος ανοιξιάτικος θάμνος

Ταυτισμένη με το πάσχα και πάντα ανθισμένη τον Απρίλη, αν και η περίοδος ανθοφορίας της Πασχαλιάς είναι μικρή και δεν διαρκεί παραπάνω από 30-40 ημέρες. Στο διάστημα όμως αυτό η ανθισμένη όψη της με τα πολύ μικρά και ιδιαίτερα αρωματικά ανθάκια  είναι εντυπωσιακή.

Ανάλογα με την ποικιλία τα λουλούδια έχουν από λευκόροζ έως πολύ βαθύ μωβ χρώμα, ενώ και το άρωμα αλλά και το ύψος του φυτού διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία.

Κάποιες ποικιλίες είναι δεντροειδείς και μπορούν να ξεπεράσουν τα πέντε μέτρα σε ύψος, ενώ οι πιο συνήθεις φτάνουν έως τα δύο-τρία μέτρα.

Η Πασχαλιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό, τόσο σε ασθένειες όσο και σε κλιματολογικές συνθήκες. Όχι μόνο αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά το κρύο ευνοεί την ανθοφορία της, έτσι όσο πιο βαρύς είναι ο χειμώνας τόσο περισσότερα λουλούδια αποκτά την επόμενη άνοιξη.

Χρειάζεται άπλετο φως και καλό αερισμό του φυλλώματος, για αυτό και επιλέξτε μια ηλιόλουστη τοποθεσία χωρίς γύρω της να υπάρχουν άλλα μεγάλα, αναρριχώμενα φυτά ή δέντρα και σε φυτεύσεις για δημιουργία φράχτη αφήστε ανάμεσα στις πασχαλιές απόσταση δύο τουλάχιστον μέτρων.
Ο κακός αερισμός του φυτού, όταν δηλαδή είναι “πνιγμένη” ανάμεσα σε άλλα φυτά μεγάλου ύψους και η μειωμένη ηλιοφάνεια είναι οι βασικοί λόγοι που η Πασχαλιά σας μπορεί να μην ανθίζει ή να εμφανίζει ελάχιστα λουλούδια.

Ανήκει στα φυτά που αναπτύσσουν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό παραφυάδων (βλαστοί που βγαίνουν στην βάση του κορμού) και οι οποίες χρειάζονται διαρκές κόψιμο, έτσι ώστε το φυτό  να διατηρεί το σχήμα του και να αναπτύσσεται σωστά, διαφορετικά αν αφήσετε όλα αυτά τα κλαδιά να αναπτυχθούν η όψη της θα είναι ιδιαίτερα “αραιή” με μεγάλα κενά χωρίς φύλλωμα.

Το τακτικό της κλάδεμα είναι καλό να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας με αφαίρεση όλων χαμηλών βλαστών, όπως και εκείνων που αναπτύσσονται “άναρχα” και χαλούν το βασικό σχήμα του φυτού, ενώ και το κόψιμο των λουλουδιών μόλις αυτά μαραθούν συμβάλλει στην ευρωστία της.

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να οδηγήσει την ανθεκτική Πασχαλιά σε “μαρασμό” είναι το υπερβολικό πότισμα. Οι ανάγκες της σε νερό είναι ιδιαίτερα μειωμένες και ακόμη και τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού λίγο νερό κάθε 4-5 μέρες είναι αρκετό.
Η εικόνα του φυτού που ταλαιπωρείται από υπερβολική υγρασία είναι ίδια με εκείνη μιας “διψασμένης” Πασχαλιάς, τα φύλλα γέρνουν προς τα κάτω και έτσι είναι εύκολο να παραπλανηθείτε, για αυτό και ελέγχετε το χώμα και ποτίζετε μόνο όταν αυτό είναι εντελώς στεγνό.

Για αρκετά χρόνια μια Πασχαλιά μπορεί να ζήσει και σε μεγάλη γλάστρα, ενώ κάποιες ποικιλίες χαμηλού ύψους είναι κατάλληλες και για φύτευση σε μπορντούρες, χαμηλούς φράχτες και διακοσμητικά παρτέρια.

Και οι ανάγκες της σε λίπανση είναι εξίσου μικρές. Ένα κοινό λίπασμα για ανθοφόρα καλλωπιστικά δύο φορές τον χρόνο,  μία στο τέλος του χειμώνα και μία μετά το τέλος της ανθοφορίας της, είναι αρκετό.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους, παραφυάδες ή και μοσχεύματα που θα τοποθετήσετε σε αφράτο χώμα στο τέλος του καλοκαιριού.

Τα λουλούδια της, αν και όταν κοπούν δεν κρατούν παρά λίγες μέρες, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και σε βάζα και μερικά κλαδιά Πασχαλιάς είναι το πιο καλαίσθητο …διακοσμητικό για χρήση σε πασχαλινές διακοσμήσεις.

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο

ΑΕΚ – ΛΑΜΙΑ Live FM-1 96,2

By Lamia FM-1 Team / 19 Μαΐου 2024 / 0 Comments