Ήταν Οκτώβριος του 2020 όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, ανακοίνωναν από την Αθήνα τη μεγαλύτερη επένδυση του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας. Σήμερα, σχεδόν τριάμισι χρόνια μετά, η εγκατάσταση τριών data centers στην Αττική -ένα στα Σπάτα και δύο στο Κορωπί- έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Το πολυαναμενόμενο mega project βάζει πλέον την Ελλάδα σε κομβική θέση τόσο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης όσο και στην Ευρώπη στον τομέα της φιλοξενίας δεδομένων, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες στρατηγικές επενδύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν την περασμένη Δευτέρα από τη διευθύνουσα σύμβουλο της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου, και η επένδυση, ύψους 1 δισ. ευρώ, ξεκινά τον Απρίλιο. Το πρώτο data center του τεχνολογικού κολοσσού, δυναμικότητας 19,2 MW, θα αναπτυχθεί στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων (Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι), σε δύο οικοδομικά τετράγωνα (41 και 54).
Στην έκταση θα δημιουργηθούν τρία κτίρια δύο ορόφων που θα συνδέονται μετα[1]ξύ τους, διαθέτοντας συνολικό εμβαδόν δόμησης 14.100 τ.μ. Σε επόμενη φάση θα επιδιωχθεί η κατασκευή των άλλων δύο data centers στο Κορωπί, στη θέση Μπουρμπουτσάνα.
Να σημειωθεί ότι το mega project της Microsoft διεκδικεί η κοινοπραξία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ιταλική Renco και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και αυτή που θα το αναλάβει. Η Renco, στα 45 χρόνια πορείας της, παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της μελέτης και κατασκευής έργων στους τομείς της ενέργειας αλλά και των αστικών υποδομών, ενώ με τον Ομιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν συνεργαστεί ξανά σε άλλα μεγάλα έργα.
Στον κλειστό διαγωνισμό του τεχνολογικού κολοσσού συμμετέχουν, ακόμα, η Ακτωρ – Intrakat και η ΜΕΤΚΑ. Η επένδυση-μαμούθ της Microsoft έχει χαρακτηριστεί στρατηγική, απολαμβάνοντας τη δυνατότητα της ταχείας αδειοδότησης και τη χωροθέτηση μέσω της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ).
Tο έργο της ανέγερσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 976,168 εκατ. ευρώ
Tο έργο της ανέγερσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια. Εξ αυτών, 77,4 εκατ. έχουν δαπανηθεί για την αγορά των κατάλληλων οικοπέδων στην περιοχή, τα 404,956 εκατ. θα διατεθούν για την κατασκευή των κέντρων δεδομένων, ενώ περί τα 264,192 εκατ. θα κοστίσει ο τεχνολογικός και ψηφιακός εξοπλισμός τους. Επίσης, οι λειτουργικές δαπάνες της οκταετίας -όπως δαπάνες μισθοδοσίας, διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.λπ.- έχουν υπολογισθεί σε 229,62 εκατ. ευρώ.
Παρά την άμεση εκκίνηση του έργου, βέβαια, τα data centers δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν από το 2027, καθώς -σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία από την ανέγερση κέντρων δεδομένων- απαιτούνται περί τα τρία με τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση των εργασιών.
Αυτό, όμως, δεν δείχνει να έχει «φρενάρει» τη ζήτηση από μεγάλους ομίλους και οργανισμούς που ενδιαφέρονται για τη δέσμευση χώρου στα data centers που θα δημιουργήσει η Microsoft, με τους περισσότερους ενδιαφερομένους να προέρχονται κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια και τον χώρο των λιανικών πωλήσεων. Στους βασικούς πρώτους «μισθωτές» συγκαταλέγονται οι τέσσερις συστημικές τρά[1]πεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς), η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο Ομιλος Μytilineos και ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ. Εκτός, όμως, από την ανέγερση των data centers, ο τεχνολογικός κολοσσός ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση στο εν λόγω mega project, καθώς δρομολογεί και δράσεις που θα «ακουμπούν» στην τοπική κοινωνία.
Πρωτοβουλίες από τον Δήμο Σπάτων
Σε συνεργασία με τον ∆ήμο Σπάτων, θα αναπτυχθούν πρωτοβουλίες που θα αφορούν τόσο την ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής όσο και τη δημιουργία ευκαιριών για τους κατοίκους, μέσω της εκπαίδευσης εργαζομένων αλλά και της νέας γενιάς που φοιτά στα δέκα δημόσια σχολεία της περιοχής. Για τους μαθητές, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πρόσβασή τους στο εκπαιδευτικό και επιµορφωτικό παιχνίδι Minecraft Education.
Τα παιδιά, µε την καθοδήγηση των δασκάλων και των καθηγητών τους, θα «ανασχεδιάσουν» την πόλη τους, εφαρµόζοντας περιβαλλοντικά βιώσιµες αρχές. Η συλλογική αυτή άσκηση θα συµπέσει µε την έναρξη των εργασιών για το data center της Microsoft , το οποίο, µεταξύ άλλων, θα λειτουργεί µε µηδενικό αποτύπωµα στο περιβάλλον, τροφοδοτούµενο από 100% ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιµες πηγές.
Σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Σπάτων-Αρτέµιδας, η Microsoft θα προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκµάθηση και πιστοποίηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων, διαφορετικών επιπέδων, ανάλογα µε τις ιδιαίτερες ανάγκες των ωφελουµένων.
Από βασικές εκπαιδεύσεις σε ευάλωτες οµάδες πληθυσµού µέχρι πιο εξειδικευµένες καταρτίσεις και πιστοποιήσεις, που ανοίγουν νέους επαγγελµατικούς δρόµους για τους ωφελουµένους. Στο πλαίσιο διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονοµιάς, ο αµερικανικός τεχνολογικός κολοσσός σε συνεργασία µε το Istorima και τη συνιδρύτριά του και δηµοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου εγκαινιάζουν τα «cloud stories».
Στο πλαίσιο του προγράµµατος, θα γίνουν προσλήψεις νέων από την περιοχή των Σπάτων ως τοπικών ερευνητών, µε στόχο να αναδείξουν τις ιστορίες των ανθρώπων της τοπικής κοινότητας.
Ηδη οι πρώτοι δύο ερευνητές -Μαρία Κοντάκη και Ανάστασης Ρεµπούσκος- έχουν συγκεντρώσει πλούσιες ιστορίες του τόπου, όπως για τους Αρβανίτες, τους αµπελώνες και τα έθιµα της περιοχής.