23 Απριλίου 2024
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Ζωή Χριστακοπούλου στο Music Break: «Αν και η ”κοινωνική δικαιοσύνη” θεωρείται δεδομένη στις σύγχρονες κοινωνίες τελικά είναι ζητούμενο..» (συνέντευξη)

Η 20η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης μετά και από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007. Ωστόσο πρόκειται για μία ασαφής έννοια διότι με το πρώτο της άκουσμα δεν σου πηγαίνει αμέσως στο μυαλό που απευθύνεται, τι σκοπιμότητες έχει και γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει σε μία κοινωνία;

Η κ. Ζωή Χριστακοπούλου η οποία είναι Κοινωνιολόγος και μέλος της ελεγκτικής επιτροπής του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων ανέλαβε σήμερα να ξεμπλέξει αυτό το «κουβάρι» δίνοντας στη συχνότητα του Λαμία FM-1 96,2 ,στην εκπομπή ‘‘Music Break” μία άκρως εμπεριστατωμένη και αναλυτική ερμηνεία της «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Πρόκειται για μία έννοια που έχει να κάνει με την ισότητα και την κοινωνική αρμονία όλων των πολιτών που ζουν και συνυπάρχουν σε μία χώρα, μία κοινωνία και απευθύνεται σε πολλά πεδία με κυριότερα την εκπαίδευση, την υγεία και την εργασία. Βέβαια, όπως είπε και η κ. Χριστακοπούλου «ενώ θεωρείται δεδομένη η ύπαρξή της για τις σύγχρονες κοινωνίες φαίνεται πως τελικά είναι ζητούμενο.»

Επιπλέον, η χώρα μας σε σχέση με μελέτες βρίσκεται στην τελευταία θέση κατάταξης όσον αφορά το δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης γεγονός που προβληματίζει. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό φέρει όπως επισήμανε και η κ. Χριστακοπούλου το κράτος  και ο τρόπος διαχείρισης του εκπαιδευτικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Χριστακοπούλου ανέφερε ότι « οι καθηγητές Κοινωνιολογίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό με τα μαθήματά τους να καταργούνται όπως το μάθημα της Κοινωνιολογίας στη θεωρητική κατεύθυνση. Εξίσου σημαντική θεωρείται η έλλειψη και η στελέχωση των σχολικών μονάδων από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς  όπου πλέον θεωρείται δεδομένη η ύπαρξή τους.»

Καθημερινά συναντάμε ρατσιστικές συμπεριφορές, ανισότητες ως προς την εργασία, την απονομή της δικαιοσύνης, την ιατρική περίθαλψη που με τη σειρά τους επηρεάζουν και δημιουργούν περεταίρω προβλήματα στην ψυχολογία των ανθρώπων.

«Σε μια κοινωνία που αιμοραγεί και βυθίζεται όλο και περισσότερο καθημερινά με τα περιστατικά που παρακολουθούμε δε θεωρώ πως έχει γίνει κάποια προσπάθεια πάταξης των φαινομένων  από τη στιγμή που οι Κοινωνιολόγοι που είναι υπεύθυνοι για τη νουθεσία και τη διάπλαση σωστών πολιτών όχι μόνο παραγκωνίζονται από την εκπαίδευση αλλά και υποτιμούνται γενικότερα.»

Στο τέλος της συνέντευξης η κ. Χριστακοπούλου αναφέρθηκε στο Σύλλογο των Κοινωνιολόγων που είναι μέλος, στις προσπάθειές τους να υπάρξει δομή στην πόλη μας για το Σύλλογο, έχουν εργαστεί σκληρά για να φτάσουν εδώ που βρίσκονται σήμερα, έχουν καταβάλλει προσωπικό αγώνα για αυτόν και θα ήθελαν να το ενισχύσουν.

 

Ακούστε τη συνέντευξη

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο