Για τη φωτιά που ξέσπασε χθες στο δήμο Δομοκού και το χαρακτηριστικό μήνυμα του 112 που ήχησε ξαφνικά στα κινητά των κατοίκων της περιοχής χθες Κυριακή (4/8) το μεσημέρι στο χωριό Κορομηλιά Δομοκού, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Λαμία FM-1 96,2 ο δήμαρχος Μπάμπης Λιόλιος. Εκτός από τη φωτιά μας ενημέρωσε και για τις εξελίξει όσον αφορά τους αρουραίους που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των καλλιεργειών, την νέο νόσο της πανώλης των αιγοπροβάτων καθώς και για τα φωτοβολταϊκά.
Για ένα διάστημα μισής ώρας, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική διότι η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια του χωριού. Ωστόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τόσο με επίγεια όσο και εναέρια μέσα έφτασε έγκαιρα και απομόνωσε τη φωτιά, σβηνοντάς τη μέχρι το βράδυ. Δεν σημειώθηκε κάποια ζημιά στα σπίτια, ενώ γύρω στα 3.000 στρέμματα κάηκαν και μαζί με χαμηλή βλάστηση, ενώ από την πύρινη λαίλαπα δεν γλύτωσαν αρκετά δέντρα, κυρίως στο χώρο γύρω από το Κοιμητήριο του χωριού.
«Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια.Το πιο πιθανό είναι -αλλά παραμένει σενάριο- ότι η φωτιά προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια και σε συνδυασμό με τους ανέμους που είχαμε χθες οδήγησε στην πυρκαγιά», είπε ο δήμαρχος σχολιάζοντας πως «όσο και να λέμε ότι είμαστε έτοιμοι η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος και να προβλέψεις μια φωτιά.»
Για το επίκαιρο ζήτημα της πανώλης των αιγοπροβάτων που έχει πλήξει την κτηνοτροφία -ειδικά στη Θεσσαλία με την οποία συνορεύει ο Δήμος Δομοκού- είπε «είχαμε την ευλογιά πρώτα στη Φθιώτιδα και τώρα την πανώλη στη Θεσσαλία αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Αύριο θα γίνει ενημέρωση των κτηνοτρόφων για το πώς να αντιμετωπίσουν τη νόσο και να περιορίσουν τη μετάδοσή της.»
Ο κ. Λιόλιος στάθηκε και στο ζήτημα που έχει βασανίσει όσο ποτέ άλλοτε τον πρωτογεννή τομέα της περιοχής, το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των αρουραίων, σχολιάζοντας πως «το πρόβλημα αυτό δυστυχώς συνεχίζεται, ξεκίνησε η διαδικασία με τα φάρμακα που δόθηκαν από την Περιφέρεια Στερεάς, ενώ και με την λύση της κουκουβάγιας έγινε μια πρώτη κίνηση από την πλευρά πάλι της Περιφέρειας και πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα το αντιμετωπίσουμε κι αυτό.»
Τέλος, για τον μεγάλο αριθμό φωτοβολταϊκών που συναντόνται στο Δήμο, ο κ. Λιόλιος είπε ότι «αρκετοί καλλιεργητές δυσκολεύονται να βρουν εκτάσεις για να συνεχίσουν να παράγουν τις καλλιέργιες που έβαζαν τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς πιέζουμε την κυβέρνηση ναι μεν να εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά αλλά να μην επηρεάζουν την παραγωγή. Γενικά αυτό που ζητάμε από το κεντρικό κράτος είναι να ελέγχει τον αριθμό αδειών που βγαίνουν. Δεν γίνεται ολόκληροι Δήμοι να μετατρέψουν τα χωράφια τους σε ενεργειακές κοινότητες.»