Καθημερινά το ημερολόγιο του «Σαν Σήμερα» έχει πολλές Παγκόσμιες και Διεθνής Ημέρες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και είναι μια καλή αφορμή να βάζουμε στο δημόσιο διάλογο το γιατί και το πως μπορούμε να το διαφυλάξουμε.
Στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ στον Λαμία FM-1 96.2» φιλοξενήθηκε ο Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης και αναφέρθκε στο γεγονός πως είμαστε πολύ… πίσω σε σχέση με τις απαραίτητες δράσεις που πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία, τις επιχειρήσεις αλλά και τον κάθε έναν από εμάς προκειμένου όπως είπε, «προστατεύοντας το περιβάλλον, προστατεύουμε τη ζώη μας και την υγεία μας.»
«Πριν 30 χρόνια μας θεωρούσαν γραφικούς όσοι λέγαμε για την προστασία του περιβάλλοτος. Τότε όμως το αφήγημα ήταν πρώτα να έρθει η ανάπτυξη και μετά βλέπουμε. Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι προαπετούμενο της ανάπτξης και της διαβίωσης του ανθρώπου. Δεν θέλαμε να σπάσουμε αυγά ως πολιτεία. Ναι μεν συμφωνούμε στο αφήγημα, αλλά στην πράξη κολλάμε και βρισκόμαστε πολλές δεκαετίες πίσω,» τονίζει.
Παρακολουθήστε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο lamiafm1.gr:
Βιογραφικό:
Ο Νίκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Μετεωρολογίας-Ωκεανολογίας στο Παν/μιο Pierre et Marie Curie, PARIS VI καθώς και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Γενικής Ωκεανογραφίας στο Παν/μιο Αθηνών. Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής. Το 1992 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Greenpeace, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία για τη θαλάσσια οικολογία. Από τον Φεβρουάριο του 2002 έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κοινωνική, κλιματική, οικονομική κρίση. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.