Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Προσθήκη του lamiafm1.gr στην Google

Πάνος Φώσκολος στον Lamia FM-1 96.2: «Δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται σε μία Κυριακή» / Ο Νέος Κώδικας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Facebook

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών φέρνει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών έως και τις 4 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νέου Κώδικα, από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα εκλέγονται σε μία μόνο Κυριακή, με στόχο την απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας και την αποφυγή δεύτερου γύρου.

Για το περιεχόμενο του νέου Κώδικα μίλησε στον ΛΑΜΙΑ FM-1 96.2 ο Παναγιώτης Φώσκολος, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στην ΚΕΔΕ, ο οποίος είχε ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις της ΠΕΔ επί του σχεδίου νόμου.

Ο κ. Φώσκολος αναφέρθηκε στα θετικά αλλά και στα προβληματικά σημεία του νέου πλαισίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν ενιαίο Κώδικα, ο οποίος επιχειρεί να βάλει τάξη στις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης και να περιορίσει τις επικαλύψεις που συχνά δημιουργούν καθυστερήσεις και σύγχυση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε μία ρηξικέλευθη πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι και αφορά τη δυνατότητα των δήμων να παρεμβαίνουν ή ακόμη και να προχωρούν σε παύση εργασιών εταιρειών, όταν αυτές εκτελούν παρεμβάσεις χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση ή συνεννόηση με τον δήμο.

Όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών που πραγματοποιούν εργασίες σε δημοτικούς χώρους ή δίκτυα, χωρίς να έχουν ουσιαστική υποχρέωση προηγούμενης ενημέρωσης της δημοτικής αρχής, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης το επόμενο διάστημα, καθώς επηρεάζει άμεσα τόσο τον τρόπο εκλογής των αιρετών όσο και το πλαίσιο λειτουργίας δήμων και περιφερειών.

Facebook

Περισσότερες Ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Editor's Pick