Η Φθιώτιδα αποχαιρετά μια διαδρομή που συνδέθηκε με την εργασία, τον συνδικαλισμό, την αυτοδιοίκηση και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ο Αθανάσιος (Θανάσης) Χειμάρας, με καταγωγή από το Λιανοκλάδι και ρίζες σε αγροτική οικογένεια, πορεύτηκε βήμα-βήμα, υπηρετώντας με συνέπεια τους θεσμούς στους οποίους κλήθηκε να σταθεί.

Γεννημένος το 1944 στο Λιανοκλάδι, υπηρέτησε τη ΔΕΗ, τον συνδικαλισμό, τη Βουλή και την αυτοδιοίκηση με σταθερό προσανατολισμό στην προσφορά.

Ο Αθανάσιος (Θανάσης) Χειμάρας έφυγε από τη ζωή  στις 15/1/2026  , σε ηλικία 82 ετών. Πρώην Νομάρχης Φθιώτιδας, βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία και άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την εργατική συνέπεια και τη θεσμική παρουσία σε κρίσιμους σταθμούς της δημόσιας ζωής, αφήνει πίσω του μια διαδρομή με έντονο αποτύπωμα στη Φθιώτιδα και όχι μόνο.

Γεννημένος το 1944, στο Λιανοκλάδι Φθιώτιδας, με καταγωγή από αγροτική οικογένεια, ο Αθανάσιος Χειμάρας αναδείχθηκε «βήμα-βήμα», στηριζόμενος σε αρχές όπως η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η ανθρωπιά και η εργατικότητα.

Από τη ΔΕΗ στον συνδικαλισμό

Εργάστηκε στη ΔΕΗ, όπου υπηρέτησε επί σειρά ετών, εξαντλώντας τη βαθμολογική ιεραρχία. Παράλληλα, από το 1974 έως το 1990, ως στέλεχος στη ΔΕΗ, διετέλεσε εκλεγμένο μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ (ΕΔΟΠ/ΔΕΗ). Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής ΔΑΚΕ και Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Φθιώτιδας.

Νομάρχης Σάμου (1990–1992)

Από το 1990 έως το 1992 υπηρέτησε ως Νομάρχης Σάμου, με τη θητεία του να καταγράφεται ως σημαντική και θετικά αποτιμημένη από τους κατοίκους, σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ συνδέθηκε με μεγάλα έργα για το νησί όπως η επέκταση του αερολιμένα αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στο λιμένα.

Κοινοβουλευτική πορεία: Τρεις συνεχόμενες εκλογές

Το 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ επανεξελέγη στις αναμετρήσεις του 1996 και του 2000. Στο πλαίσιο της πολιτικής του δραστηριότητας, είχε οριστεί το 1993 ως υπεύθυνος κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ ως βουλευτής διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Τομεάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών και Γραμματέας Συνδικαλισμού της Ν.Δ.

Νομάρχης Φθιώτιδας: Εκλογές 2002 και 2006

Στις Νομαρχιακές Εκλογές του Οκτωβρίου 2002, εξελέγη Νομάρχης Φθιώτιδας από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 52%, ενώ στις εκλογές της 16ης Οκτωβρίου 2006 επανεξελέγη με ποσοστό 53%. Η θητεία του συνδέθηκε με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και με έμφαση στη διεκδίκηση λύσεων για ζητήματα του Νομού και της ευρύτερης περιοχής.

Η οικογένεια

Ο Αθανάσιος Χειμάρας ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Καλαπέτσα (Καίτη) και απέκτησαν δύο γιους, τον Γιώργο και τον Θεμιστοκλή (Θέμη).
Ο Γιώργος δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών, όντας εργολάβος, ενώ ο Θέμης, εκτός από επιχειρηματίας στο χώρο των εκτυπώσεων, ακολούθησε ενεργή πορεία στη δημόσια ζωή, έχοντας θητεύσει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως θεσμικός αντιπεριφερειάρχης και στη συνέχεια εκλεγεί βουλευτής Φθιώτιδας στις εκλογές του 2019.

Η εξόδιος ακολουθία, την οποία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, 16/01/2026 και ώρα 15:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Λιανοκλάδι. Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί το έργο του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας και του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας.
Η ανάρτηση του γιού του Θέμη Χειμάρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: