LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Ευρυτανία:SOS για τις Πυρκαγιές λόγω ξηρασίας

Νωρίτερα ξεκινάει φέτος η αντιπυρική περίοδος. Ακόμη κι αν το ημερολόγιο δείχνει 17 Απριλίου, πάρα πολλές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί ήδη σε ολόκληρη τη χώρα με αρκετές καταστροφές και μεγάλη επικινδυνότητα, λόγω ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Παρότι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκινάει επίσημα την 1ηΜαϊου και τελειώνει την 31η Οκτωβρίου, φαίνεται πως κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο στα χαρτιά, μιας και οι δασικές πυρκαγιές, όχι μόνο συνεχίζονται και μετά τον Νοέμβριο, αλλά πλέον ξεκινάνε και πολύ νωρίτερα. Σε αυτό το πλαίσιο με νέες εγκυκλίους αυστηροποιούνται τα μέτρα καθαρισμών για τους πολίτες και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά σε όποιον δεν συμμορφώνεται.

Οι πυροσβέστες έχουν ξεκινήσει ήδη τη μάχη με τις φλόγες…

Άσκηση ετοιμότητας στο Λογγίτσι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου, η άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΛΟΓΓΙΤΣΙ 2024». Η άσκηση, η οποία έλαβε χώρα στη θέση «Κακαβάκια ρέμα» του οικισμού Λογγιτσίου της Δ.Κ. Βούλπης του Δήμου Αγράφων, στόχευε στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στην καλύτερη προετοιμασία τους στη δασοπυρόσβεση, καθώς επίσης και στην ελαχιστοποίηση του χρόνου ανταπόκρισης και επέμβασής τους.

Ο Δήμος Αγράφων συμμετείχε στην παραπάνω άσκηση θέτοντας στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: Το πυροσβεστικό όχημα PICK -UP FIAT με δεξαμενή 800 λίτρων και αντλία, ένα (1) μηχάνημα έργου και μία (1) δεξαμενή. Στον τόπο του συμβάντος μετέβησαν, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ. Παναγιώτης Μπράζιας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου κ. Ηλίας Μάκκας και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Γιώργος Αθανασίου.

437570315 982273366572785 767279 696x928 1
image 12 577x1024 1
image 13 577x1024 1

Τι δηλώνουν δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, ανέφερε σχετικά: «Είναι τεράστια η έκταση που καλούμαστε να καθαρίζουμε κάθε χρόνο. Σκεφτείτε πως όλα τα νεκροταφεία που υπάρχουν είναι γύρω στα 70 – 80. Επίσης, υπάρχουν πολλά σπίτια εγκαταλελειμμένα, καθώς και σπίτια εξ’ αδιαιρέτου. Είναι μεγάλο το στοίχημα. Αυτό που κάνουμε και θα κάνουμε και φέτος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες. Γι’ αυτό προσπαθούμε να οργανώσουμε μία εκδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος.»

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακαβάς, μίλησε για τις δράσεις στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος για πρόληψη και επέμβαση κατά της διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

«Έχουμε κάνει πάρα πολλά σε σχέση με την πυρασφάλεια, καθώς και συνάντηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Περιφέρεια, για να συντονιστούμε με ένα σχέδιο επέμβασης κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ψηφίσαμε να αγοράσουμε ένα αγροτικό μηχάνημα με βυτίο και αντλία για πρώτη επέμβαση. Ταυτόχρονα, θα προσληφθεί και προσωπικό. Επίσης, ενημερώνουμε τα χωριά για την εγκύκλιο που έβγαλε το Υπουργείο σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων, κόψιμο χόρτων και ό,τι προβλέπεται ακριβώς. Ενημερώσαμε όλους τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων για τα νέα πρόστιμα, τα οποία είναι αρκετά υψηλά. Επικαιροποιούμε τα σχέδια εκκένωσης των οικισμών, ελέγχουμε όλες τις βάνες των κρωνών και των δεξαμενών, για αναπλήρωση του νερού. Οι δεξαμενές έχουν τοποθετηθεί σε πάρα πολλά σημεία και θα εμπλουτιστούν και θα μπορούν να μπαίνουν και τα ελικόπτερα σε ορισμένες από αυτές. Επίσης, έχουμε επικαιροποιήσει το μητρώο εθελοντισμού σε πάρα πολλές δράσεις της καθημερινότητας σε συντονισμό με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Αριστείδης Τασιός, στη συνάντηση στη Λαμία με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είχε τη δυνατότητα να συζητήσει εκτός από τα θέματα ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και άλλα θέματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού, με προτεραιότητα τη στελέχωση, τη στέγαση του πυροσβεστικού κλιμακίου Φουρνάς και τη λειτουργία του πυροσβεστικού κλιμάκιου Γρανίτσας.

Ο ίδιος δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό:

«Όσον αφορά την ετοιμότητα σε επίπεδο νομού, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεδομένου ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει ήδη νωρίτερα φέτος, έχουμε δεσμεύσει κάποια μηχανήματα έργου, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε περίπτωση συμβάντος και ήδη έχουμε επικαιροποιήσει τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιωτικές υδροφόρες που θα τις διαθέτουμε σε περίπτωση που τις χρειαστεί η πυροσβετική υπηρεσία, είτε προληπτικά για την επιτήρηση σε διάφορα σημεία του νομού είτε και σε περίπτωση συμβάντος. Επιπλέον, φέτος το ευχάριστο είναι ότι μετά από χρηματοδότηση που έχουνε τα δύο δασαρχεία μας από το ταμείο ανάκαμψης, θα ξεκινήσουνε πάρα πολύ νωρίς τους καθαρισμούς του δασικού οδικού δικτύου. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.»

Ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας στον Ευρυτανικό Παλμό

ΦΥΣΕΚΗΣ

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Σε συνέντευξη του στον Ευρυτανικό Παλμό, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ευρυτανίας (ΔΙ.Π.Υ.Ν) και Πύραρχος, κ. Στέργιος Φυσέκης, μίλησε αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό για την έναρξη της αντιπυρρικής περιόδου αλλά και για τις κινήσεις των πολιτών προκειμένου να προστατευθεί η Ευρυτανία από πυρκαγιές.

ΕΠ. Ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει προς το παρόν η πυροσβεστική υπηρεσία και πρόκειται να λάβει; 

Σ.Φ. Έχουμε προβεί στην σύνταξη του Σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για το Νομό Ευρυτανίας έτους 2024, το οποίο θα υλοποιήσουμε από τις 01-05-2024 με την επίσημη έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου. Επίσης, έχουμε προβεί στην ομαδική πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν την εργασία τους από τις 01-05-2024 έως τις 31-10-2024.

Στο διάστημα που διανύουμε λόγω της επιτρεπόπενης καύσης, η οποία ισχύει μέχρι τις 30-04-2024, πραγματοποιούμε έκτακτες περιπολίες δασών και από 01-05-2024 θα περιπολούμε στα δάση κάθε ημέρα μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

ΕΠ. Τι μέτρα πρέπει να λάβουν οι πολίτες; 

Σ.Φ. Οι πολίτες θα πρέπει να καθαρίσουν τους οικοπεδικούς χώρους που διαθέτουν και να προβούν άμεσα στην αποψίλωση από χόρτα και θάμνους, όπως παρακάτω.

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 5075/2023 (ΦΕΚ Α΄206-12-12-2023) οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

Α. σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

Β. σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

Γ. σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περιπτώσεων (α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, και

Δ. εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30η  Απριλίου κάθε έτους και στην συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ι Οι υπόχρεοι της παραπάνω παραγράφου μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΙΙ Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν την παραπάνω δήλωση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ. Σε περίπτωση δε υποβολής ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών καθώς και με χρηματική ποινή.    

ΙΙΙ Δεδομένου ότι οι διατάξεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του βαθμού πυροπροστασίας και ανθεκτικότητας στη φωτιά των ακινήτων που γειτνιάζουν με δασικές περιοχές, και των οικοπεδικών χώρων της παραγράφου 2 του παρόντος, παρακαλούνται όλοι οι υπόχρεοι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας όπως συμμορφωθούν με όλα τα παραπάνω.

Όσοι διαθέτουν ακίνητα εντός δασικών εκτάσεων ή σε απόσταση μέχρι (300) τριακόσια μέτρα από αυτές, να προβούν άμεσα σε όλες τις ενέργειες που ορίζει η ερμηνευτική εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» (ΑΔΑ:ΡΑ2Π4653Π8-ΚΣΡ), με την οποία υπενθυμίζονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Α) Ο Κανονισμός αποσκοπεί στην προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, στην προστασία του Περιβάλλοντος, την πυροπροστασία και πυρασφάλεια των κτισμάτων που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών ή γειτνιάζουν με αυτές, όπως και στον περιορισμό της συμβολής τους στη διάδοση της φωτιάς.

Β) Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές ή βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Γ) Για τα εν λόγω ακίνητα είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι τις 31-03-2024.

ΕΠ. Θα γίνουν σεμινάρια/ομιλίες ενημέρωσης;

Σ.Φ. Έχουμε πραγματοποιήσει σεμινάρια πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, στα οποία συμμετείχαν όλοι οι Υπάλληλοι των Υπηρεσιών δικαιοδοσίας μας, καθώς επίσης και οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ευρυτανίας, του Δήμου Καρπενησίου, της Διεύθυνσης Δασών Ευρυτανίαςκαι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας. Επίσης, την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται σεμινάρια πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στα Εκπαιδευτικά ΙδρύματαΠρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ευρυτανίας.

evrytanikospalmos.gr

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο

ΑΕΚ – ΛΑΜΙΑ Live FM-1 96,2

By Lamia FM-1 Team / 19 Μαΐου 2024 / 0 Comments