14 Ιουνίου 2024
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Εύβοια: Φτιάχνεται από το μηδέν εκκλησία που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές

Από τη στέγη ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του Ναού των Ταξιαρχών στην Κοκκινομηλιά, στην Εύβοια που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές.
Παράλληλα, ενισχύονται οι τοιχοποιίες, για να εξασφαλιστεί η στατική επάρκεια του κτίσματος του ναού, σύμφωνα πάντα με την εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης.
Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμοστούν νέα επιχρίσματα, να τοποθετηθούν νέα κουφώματα και να πραγματοποιηθούν όλες οι συμπληρωματικές οικοδομικές εργασίες, προκειμένου ο ναός να αποδοθεί στο χωριό και να λειτουργήσει ξανά.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Το έργο υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βόρειων Σποράδων, η οποία έχει και την ευθύνη της μελέτης και της επίβλεψης της αποκατάστασής του. Τη χρηματοδότηση των μελετών και των εργασιών αποκατάστασης έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, του Ιδρύματος Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου.

Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κοκκινομηλιάς βρίσκεται στο ορεινό χωριό Κοκκινομηλιά του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια. Αποτελεί ενοριακό ναό της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ιστιαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων. Ο ναός αποτελείται από τον κυρίως ναό, τον πρόναο, το νότιο πρόπυλο, και ένα βοηθητικό κτίσμα. Η κατασκευή του ναού χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα.

Οι φθορές που προκλήθηκαν στον Φέροντα Οργανισμό (Φ.Ο.) του Ναού από την πυρκαγιά, είναι:

Στις εξωτερικές τοιχοποιίες δημιουργήθηκαν διάσπαρτες ελαφρές βλάβες (αποκολλήσεις επιχρισμάτων, ρηγματώσεις στις γωνίες των ανοιγμάτων). Σοβαρές βλάβες δημιουργήθηκαν στις κατά μήκος τοξοστοιχίες (έντονες κατακόρυφες ρωγμές κυρίως στις κορυφές των τόξων), καθώς και στον δυτικό τοίχο επάνω από την κύρια θύρα εισόδου (καύση ξύλινου πρεκιού και τοπική αποδιοργάνωση της τοιχοδομής). Στην τοιχοποιία της δυτικής όψης του πρόναου προκλήθηκαν ρηγματώσεις κυμαινόμενου εύρους, ειδικά γύρω από τα ανοίγματα. Τα ξύλινα στοιχεία του δαπέδου του γυναικωνίτη και η ψευδοροφή έχουν καεί ολοσχερώς. Ο Φ.Ο. του δαπέδου του γυναικωνίτη παρουσιάζει σοβαρές δομικές βλάβες. Επιπλέον, προκλήθηκε ολική απώλεια της στέγης και των θολωτών ψευδοροφών από ξυλεία και επίχρισμα, ενώ στο κωδωνοστάσιο δημιουργήθηκαν φθορές στα κορνιζώματα από σκυρόδεμα καθώς και στους χρωματισμούς. Σε ό,τι αφορά στις φθορές των μη φερόντων στοιχείων, αυτές περιλαμβάνουν τον εσωτερικό διάκοσμο, το δάπεδο και τα κουφώματα.

evima.gr

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο