21 Ιουνίου 2024
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

«Φιλί ζωής» από πατέρα σε γιο στο Βόλο

Η γενναία πράξη ενός 72χρονου πατέρα από τον Βόλο στο 47χρονο παιδί του για να μην υποβληθεί σε αιμοκάθαρση- «Κάνω αυτό που θα έκανε κάθε γονιός», λέει

Η γενναία πράξη ενός 72χρονου πατέρα από τον Βόλο χαρίζει δεύτερη ζωή… στον 47χρονο γιο του, ο οποίος είναι ένα βήμα πριν την αιμοκάθαρση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ η οικογένεια του 72χρονου ήρθε αντιμέτωπη με τη νεφρική ανεπάρκεια πριν από λίγο διάστημα. Η ασθένεια έφερε ακόμα πιο κοντά πατέρα και γιο. Ο 47χρονος κατόπιν μιας αδιαθεσίας, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου μετά από μια σειρά εξετάσεων μαθαίνει ότι είναι νεφροπαθής και ότι είναι θέμα χρόνου να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση.

Ο 72χρονος πατέρας του δε χρειάστηκε πολύ για να πάρει τη μεγάλη απόφαση μαζί με την οικογένειά του και προσφέρθηκε να τον βοηθήσουν δίνοντας μόσχευμα.

Ο πατέρας είναι συμβατός δότης και σύντομα θα γίνει η επέμβαση που θα αλλάξει τη ζωή του γιού του.

Θα του δώσει για δεύτερη φορά ζωή δίνοντας του το νεφρό του, χωρίς δεύτερες σκέψεις , χωρίς να τίθενται διλήμματα. Μια ύψιστη πράξη αυτοθυσίας, μια έμπρακτη απόδειξη της ανιδιοτελούς αγάπης ενός πατέρα προς τον γιο του.

«Κάνω αυτό που θα έκανε κάθε γονιός», είπε ο 72χρονος στον πρόεδρο του συλλόγου «Αγιοι Ανάργυροι» Βασίλη Γιαννάκο και στους γιατρούς του Ευαγγελισμού στην Αθήνα, όπου έχει ξεκινήσει ένας ευρύς κύκλος εξετάσεων, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, που διέπει τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη.

Η μεταμόσχευση καλώς εχόντων των πραγμάτων υπολογίζεται πως θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο.

Οι ιατρικές ομάδες του Ευαγγελισμού προηγουμένως θα φροντίσουν, ώστε ο δότης και ο λήπτης να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση τόσο πριν όσο και μετά τη μετεγχειρητική επέμβαση.

Αύξηση μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου οι μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες έχουν αυξηθεί πανελλαδικά, αλλά και τοπικά, καθώς σύζυγοι, αλλά και μητέρες δίνουν τον ένα από τους δύο νεφρούς είτε στους συζύγους τους είτε στα παιδιά τους για να προχωρήσουν τις ζωές τους, για μην υποβάλλονται στην ψυχοφθόρα ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης.

Το πρώτο τετράμηνο του 2024, όπως λέει ο κ. Γιαννάκος, ήδη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη οι διαδικασίας, ώστε μία 30χρονη νεφροπαθής να λάβει μόσχευμα από τον 35χρονο αδερφό της και ένας 50χρονος από την αδερφή του.

Στον νομό Μαγνησίας είναι περίπου 60 με 65 άτομα στην λίστα αναμονής, στην πλειοψηφία νέοι. Η ηλικία κυμαίνεται από 18 έως 65 ετών.

Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο τον 2,5-3 χρόνο και μέγιστο τα 15 χρόνια. Στην περίπτωση του ελάχιστου χρόνου δεν υπολογίζονται τα «επείγοντα» και οφείλεται σε υψηλή μοριοδότηση λόγω μεγάλης συμβατότητας με τον δότη ή στην ύπαρξη συγγενικού δότη.

taxydromos.gr

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο