Απαγορεύτηκε η εξαγωγή αμνοεριφίων στις χώρες του εξωτερικού και η συμμετοχή της Ελλάδας στο διεθνές εμπόριο λόγω της νόσου της ευλογιάς και της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Δημήτρης Μόσχος ανέλυσε στο δελτίο του ΛΑΜΙΑ-FM1 την σημερινή εικόνα της νόσου η οποία όπως είπε, έχει μεταλλαχθεί πλέον και δεν ελέγχεται εύκολα, με την διάρκειά της να εκτιμάται ότι είναι 6 μήνες.
Η Κυβέρνηση τόνισε, ακολούθησε μία τακτική εκρίζωσης και καύσης των νοσούντων ζώων σε αντίθεση με τις οδηγίες της ευρωπαικής επιτροπής που ζητούσε ελέγχους, τεστ ανίχνευσης πριν τη μεταφορά και τη σφαγή των κοπαδιών και μέτρα πρόληψης στα οποία δεν συμμορφώθηκαν και φτάσαμε στη σημερινή εικόνα.
Η σχετική απαγόρευση εμπορίου σημείωσε ο κ. Μόσχος, αφορά μόνο νωπά προιόντα και όχι τα παστεριωμένα όπως το τυρί, υπενθυμίζοντας ότι ένα ζώο που νοσεί δεν μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο.
Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να ελεγχθεί η επέκταση της ευλογιάς ανέφερε ο Πρόεδρος ΣΕΚ και αυτό βγαίνει ως επίσημο συμπέρασμα από έρευνες που εμείς αναθέσαμε σε ανθρώπους που δεν εξαρτώνται από επιδοτήσεις και βγάζουν πόρισμα αμερόληπτα.
Ο αριθμός των ζώων που θανατώθηκαν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα πρόβατα που είχαν δηλωθεί και χονδρικά με βάση τα νούμερα, υπάρχει μία διαφορά της τάξης των 60.000, οπότε γίνεται αντιληπτό σημείωσε ο Δημήτρης Μόσχος πως προκύπτει ζήτημα ψευδών δηλώσεων και για το λόγο αυτό δεν προχωρούν κάποια πράγματα στη χώρα μας.

















