Τις βραδινές ώρες την 05.07.2025, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παροχή συνδρομής σε μία λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή 14 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων.
Η λέμβος προσέδεσε στο αλιευτικό καταφύγιο Λούτρας του Δήμου Γόρτυνας όπου αποβιβάστηκαν ενενήντα έξι αλλοδαποί (86 άνδρες, 10 ανήλικοι). Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί αναχώρησαν για το λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 26 και 27 ετών (υπήκοοι Σουδάν) για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨, του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 ¨Διευκόλυνση¨ σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. ¨Συναυτουργία¨ και του άρθρου 306 Π.Κ. ¨Έκθεση¨, καθώς αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές των υπολοίπων.
Σύμφωνα με δήλωση των αλλοδαπών, εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 04.07.25 από τις ακτές Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα τα χρηματικά ποσά των 20.000 δηναρίων Λιβύης ή 8.000.000 γκίνε Σουδάν ή 1.000 δολαρίων Η.Π.Α. Το μέσο μεταφοράς των αλλοδαπών καταστράφηκε.

















