Ωραία ήταν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, γιατί όπως γράφει και ο Κώστας Γιαννακίδης, κι εσείς που μας διαβάζετε θα νιώθατε άνετα εκεί, γιατί στο συνέδριο έβλεπες κανονικούς ανθρώπους που μας μοιάζουν. Ωραία ήταν λοιπόν χωρίς κραυγές και εντάσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης άκουσε να του φωνάζουν “να τος να τος ο πρωθυπουργός” ( α ρε μεγαλεία), εμφανίστηκαν και οι παλαιοί και κάθισαν δίπλα δίπλα και είπαν τα δικά τους, ηρέμησε λίγο και ο Χάρης Δούκας και σταμάτησε για λίγο τη γκρίνια, μια χαρά.
Τα υπόλοιπα, όπως σημειώνει και ο Γιάννης Πρετεντέρης, “στις δημοσκοπήσεις και κυρίως στην κάλπη”. Γιατί ωραία πέρασαν όλοι στο Συνέδριο, έγινε και ο σχετικός σαματάς, αλλά δεν δόθηκε απάντηση στο προπατορικό ερώτημα κάθε πολιτικού οργανισμού: Πώς θα κερδίσουμε τις εκλογές έστω και με μια ψήφο;
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος των Νέων, επ΄αυτού δεν ακούστηκε κάτι καινούργιο, πέρα από το σύνηθες κατηγορητήριο για τη ΝΔ και την κυβέρνηση. Φοβούμαι πως αν κάποιοι νομίζουν ότι έτσι θα ρίξουν τον “Νίξον” (που λέει και ο Ανδρουλάκης…) ίσως χρειαστεί να περιμένουν λίγο, προσθέτει ο δημοσιογράφος και σημειώνει:
“Στις 22 Μαρτίου το Politico δημοσίευσε μια δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για την Ελλάδα, το κάνει συχνά για πολλές χώρες, που δίνει 33% στη ΝΔ , 15% στο ΠΑΣΟΚ και κάτω από 7% στον καθένα από τους πολυάριθμους υπόλοιπους. Σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις το ποσοστό είναι μάλλον κολακευτικό για το ΠΣΟΚ, αλλά ας μην μείνουμε εκεί. Ακόμα και έτσι, πιο κοντά βρίσκεται η ΝΔ στην αυτοδυναμία παρά το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη θέση. Κι αν η ΝΔ είναι πρώτη και δεν βρει αυτοδυναμία ή κάποιους συνεταίρους , τότε θα κάνει όσες εκλογές νομίζει για να κυβερνήσει.
Αλλά δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν τέτοιες ακρότητες. Τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ πιο ομαλά”, αναφέρει ο Γιάννης Πρετεντέρης.
Τι γράφει ο Στέφανος Κασιμάτης ως “Πανδώρα”
Εξίσου αυστηρή με το ΠΑΣΟΚ είναι και η Πανδώρα της εφημερίδας τα Νέα, που σημειώνει ότι με την απόφση για αποκλεισμό κάθε συνεργασίας με τη ΝΔ περιορίζεται η δυνατότητα πολιτικής ευελιξίας και στρέφει το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά, αφήνοντας τον χώρο του κέντρου ελεύθερο στους ενδιαφερόμενους δηλαδή στην κυβέρνηση. Και προσθέτει:
Ηταν με άλλα λόγια, ένα συνέδριο που το έκαναν για τον εαυτό τους, για να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα υπαρξιακά τους από την περίοδο των Σαμαροβενιζέλων, κάτι σαν ομαδική ψυχοθεραπεία. Δεν απευθυνόταν στην κοινωνία αλλά σε αυτό το 10% που πάνω κάτω συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ . Αυτό όμως ήθελαν και αυτό έκαναν, κακό του κεφαλιού τους ας ξεμπερδέψουν μόνοι τους.
Η αποδοχή της πρότασης Δούκα, ήταν βεβαίως μια νίκη για τον Δήμαρχο Αθηναίων. Δεν ήταν όμως κανένα σπουδαίο κατόρθωμα, καθώς από τη μια πλευρά της ζυγαριάς είχαμε τρις τέσσερις μετριότητες (επιεικώς) και από την άλλη , μια μετριότητα μόνη της (πάντα επιεικώς). Λογικό δεν ήταν επομένως να επιβληθούν οι περισσότεροι; Ετσι συμβαίνει πάντα.”


















