Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Προσθήκη του lamiafm1.gr στην Google

Υπάτη: Ανέβηκαν και φέτος στον “Γλυκό Γολγοθά” της Αρσαλής (φωτο)

Facebook
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την εβδομάδα της Διακαινησίμου αναβίωσαν τα Πασχαλόγιορτα στην Υπάτη.
Έθιμο που κρατάει χρόνια με τον Εσπερινό της Αγάπης και το κάψιμο του Ιούδα το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και το απόγευμα της Τετάρτης το ανέβασμα στον «γλυκό» Γολγοθά για τη Σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ (Αρσαλή)
Στο κεντρικό δελτίο του Λαμία FM-1 96,2 μίλησε ο είναι γραμματέας του Συλλόγου Αινιάνων Βασιλείου Γεράσιμος, ο οποίος έκανε μία σύνοψη όλων των εθιμοτυπικών που έλαβαν χώρα αυτές τις μέρες στην Υπάτη με αποκορύφωμα το ανέβασμα στον «γλυκό» Γολγοθά για τη Σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ (Αρσαλή), που έκλεισε τις εκδηλώσεις.

Ακούστε ηχητικό:

Το έθιμο θέλει αυτή τη μέρα να ανεβαίνουν μόνο άνδρες οι οποίο στη συνέχεια ονομάζονται Αρσαλιώτες.
Οι περισσότεροι πάνε από την Τετάρτη και διανυκτερεύουν στη σπηλιά, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που ξεκινούν πολύ πρωί την Πέμπτη για να παρακολουθήσουν την κατανυκτική Θεία Λειτουργία που τελείται στον σπηλαιώδη ναό
Να θυμίσουμε πως πέρσυ την θεία λειτουργία είχε τελέσει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κος Συμεών που φέρει πλέον και ο ίδιος τον τίτλο του Αρσαλιώτη.
Φέτος μεταξύ των προσκυνητών ήταν ο π. Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος και οι π. Αντιδήμαρχοι Κώστας Ξεφλούδας και Δημήτρης Τζούφλας.
Τα «Υπάτης Πασχαλόγιορτα» είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Μία μοναδική παράδοση που οφείλουμε να συνεχίσουμε για να γνωρίσουν και οι νέες και νέοι, σημείωσε σε σχετική ανάρτησή του ο κος Καραΐσκος που δημοσίευσε και τις σχετικές εικόνες.
Όμορφες εικόνες από το ευλαβικό προσκύνημα αλλά και την νύχτα στην Οίτη δημοσίευσε και ο Παναγιώτης Πουγκακιώτης από όπου δανειστήκαμε το υλικό:
Facebook

Περισσότερες Ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Editor's Pick